Situácia európskych Rómov je stále tristná

23.05.2012 Celý región

Brusel/Viedeň 23. mája (TASR) - Život mnohých európskych Rómov zostáva naďalej bez perspektívy a plný hendikepov. Ide o "diabolský kruh diskriminácie, vyčleňovania a biedy," vyplýva to z dnes zverejnenej správy Agentúry Európskej únie pre základné práva (FRA) a Rozvojového programu Organizácie Spojených národov (UNDP).

Pilotný prieskum agentúry FRA zameraný na Rómov sa uskutočnil v 11 členských krajinách EÚ, vrátane SR.

Regionálny prieskum UNDP, Svetovej banky a Európskej komisie sa konal v piatich z nich, vrátane Slovenska, ako aj v šiestich nečlenských štátoch EÚ západného Balkánu a v Moldavsku.

Z výsledkov prieskumu FRA vyplýva, že sociálno-hospodárska situácia Rómov v 11 skúmaných štátoch nie je v štyroch hlavných oblastiach - zamestnanosti, vzdelávaní, bývaní a zdravotnej starostlivosti - uspokojivá.

Podľa slov riaditeľa FRA Mortena Kjaeruma sú výsledky temným zobrazením aktuálnej situácie Rómov v 11 skúmaných členských štátoch únie. "Diskriminácia a nepriateľstvo voči Rómom pretrvávajú" konštatoval a dodal, že situácia rómskeho etnika je v priemere výrazne horšia ako situácia v ich okolí žijúcich nerómskych občanov.

Podľa výsledkov ankety, do ktorej sa zapojilo viac ako 22.000 Rómov i Nerómov z Bulharska, ČR, Francúzska, Grécka, Maďarska, Poľska, Portugalska, Rumunska, Španielska, Talianska, ako aj SR, žije v priemere 40 percent rómskej populácie v domácnostiach, v ktorých sa jeden člen rodiny najmenej raz mesačne ukladá na spánok hladný. V Grécku a Rumunsku je tento údaj dokonca 60 percent. Až 90 percent Rómov žije v domácnostiach s ekvivalentným príjmom pod vnútroštátnou hranicou chudoby.

Každý tretí Róm vo veku 35-54 rokov má zdravotné ťažkosti, ktoré ho limitujú. V priemere 20 percent rómskej populácie nemá zdravotné poistenie alebo nevie, či ho má.

Menej ako tretina Rómov má zaplatenú prácu. V Portugalsku, Taliansku a Francúzsku je to dokonca iba každý desiaty z nich.

Iba 15 percent oslovených mladých Rómov má vyššie školské vzdelanie alebo učňovský list, kým v zostávajúcej populácii je tento podiel 70-percentný.

Na každú izbu v rómskych domácnostiach pripadajú v priemere viac ako dve osoby. Až v 45 percentách týchto domácností však chýba aspoň jedna zo základných zložiek ich vybavenia (kuchyňa, toaleta, sprcha alebo vaňa, elektrická energia).

Zdroj: www.fra.europe.eu, DPA
 

Vyberte región